Fout

The webmaster has forbidden your access to this site

Convenant Uniformering Social Return

Overheden in Oost Nederland stellen gezamenlijke werkwijze SROI op.  
Foto Rob Kleerlng, Provincie Gelderland

Samen maken we Social Return eenvoudiger voor bedrijven. 

 
Overheden in Gelderland en Overijssel gaan dezelfde regels gebruiken voor Social Return. Hierdoor wordt het voor bedrijven een stuk eenvoudiger om aan de voorwaarden te voldoen en kunnen ze meer mensen helpen die moeilijk aan werk komen. ‘Een belangrijke samenwerking. Bedrijven willen vaak wel, maar het wordt ze nodeloos ingewikkeld gemaakt met verschillende regels. Hoe eenvoudiger het is voor bedrijven, hoe meer mensen we kunnen helpen.’ aldus voorzitter VNO NCW Midden Marcel Hielkema. 
 
Social Return On Investment
Social Return wordt al ruim tien jaar door verschillende overheden en semioverheden in Nederland toegepast. Bedrijven die een opdracht krijgen van een overheid verrichten een sociale tegenprestatie, bijvoorbeeld door een bepaald percentage mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.
 
Overheden mogen zelf beslissen hoe ze deze Social Return vragen. De eisen, doelgroepen en waardering verschillen daarom veel onderling. Bedrijven vragen al een tijd om het gelijktrekken van de regels.
 
Eén beleid in Oost Nederland
In Oost Nederland kiezen verschillende overheden daarom nu voor een zelfde proces en waardering. ‘We hebben onze verschillende werkwijzen naast elkaar gelegd en aan de hand hiervan een gezamenlijke werkwijze opgesteld. Zo weet de ondernemer waar hij aan toe is, of je nu zaken doet met de provincie Overijssel, provincie Gelderland, of een van de andere partners in het gebied. Dat is wel zo duidelijk. Zo werken we samen met ondernemers aan een arbeidsmarkt waar iedereen mee doet’, aldus gedeputeerde Jan Markink.
 
Ondertekenen Convenant 2 oktober
Om de afspraak te bekrachtigen ondertekenen vertegenwoordigers woensdag 2 oktober het Convenant Social Return Oost Nederland. Vijfenvijftig gemeenten, Waterschap Drents Overijsselse Delta en de provincie Gelderland en Overijssel doen mee aan het convenant. 
 
De ondertekening vindt plaats om 16.30 bij het Huis der Provincie in Arnhem. VNO NCW Midden voorzitter Marcel Hielkema vertelt namens het bedrijfsleven over het belang van het Convenant.
 
Ondertekenaars zijn: Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Apeldoorn, Deventer, Epe, Lochem, Olst-Wijhe, Tiel, Voorst, Zutphen Arbeidsmarktregio Food Valley (namens: Barneveld, Ede, Renkum, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal, Wageningen), Arbeidsmarktregio Midden-Gelderland (namens Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar), Arbeidsmarktregio Zwolle (namens Dalfsen, Hardenberg, Hattem, Heerde, Kampen, Meppel, Oldebroek, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Westerveld, Zwartewaterland, Zwolle), Arbeidsmarktregio Twente (namens Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Twenterand, Wierden), Berg en Dal, Beuningen, Wijchen, MGR Rijk van Nijmegen, en Waterschap Drents Overijsselse Delta. De gemeenten Lochem, Olst-Wijhe en Tiel tekenen op een later moment.

  

Bouwblokken
U kunt uit verschillende maatregelen en doelgroepen kiezen de SROI-verplichting in te vullen. Via de bouwblokken meten we de waarde van de SROI-activiteiten. De waarden uit de bouwblokken zijn zgn. inspanningswaarden. Deze hebben niets te maken met salarissen of uitkeringswaarden. Ze zijn gerelateerd aan de afstand van de uitkeringsgroep tot de arbeidsmarkt en de te leveren inspanning om een werkzoekende naar werk te geleiden.

Een voorbeeld:
 De gefactureerde opdrachtsom van uw opdracht is bijvoorbeeld € 300.000,=. 5% hiervan is € 15.000. Om te voldoen aan de SROI-verplichting kunt u voor dit bedrag een arbeidscontract bieden aan iemand:
• met een uitkering “<2 jaar in Participatiewet (niet-arbeidsbeperkt) ”voor een half jaar, of
• met een uitkering “> 1 jaar in WW” voor één jaar.
logo arnhemlogo Nijmegenlogo Tiellogo Apeldoornlogo Doetinchemlogo Foodvalleylogo gelderland